Snídaně dělá den

Jak na dokonalou snídani?

Ráno dělá den a tedy i snídaně se na tom z velké části podílí. Proto je třeba vybírat jídlo s rozvahou! V jakém jsi týmu? Sladká nebo slaná snídaně? Každý má své preference a toto rozhodnutí může rozhodnout o zbytku dne! Důležité je aby snídaně byla vyvážená a zajistila ti energii. Ráno většinou potřebujeme být produktivní ať už v práci nebo ve škole. Takže jak by první jídlo dne mělo vypadat, aby ti zajistilo koncentraci a výkon? Pojďme se podívat na vědecká fakta a tipy na skvělou vybalancovanou snídani.

Co je glykémie a jak správně začít den?

Jak začít den a co to vlastně znamená mít vyváženou snídani? Snídaně je prvním jídlem po celonočním půstu, a proto je důležité, aby obsahovala živiny, které tělo potřebuje k energii a správné funkci.

Jak na dokonalou snídani?

Co to je glykémie a jak nás ovlivňuje? 

Udržet glykémii (hladinu krevního cukru) v rovnováze je cestou k celkovému zdraví, mentální pohodě a energii. Předurčuje reakci těla na jídlo, které máme na talíři. Když není hladina krevního cukru v rovnováze, tak jsme často náladové, máme zvýšené chutě na sladké, často pociťujeme přes den hlad a celkově jsme více unavené. 

To platí i pro muže :)

Právě snídaně nám mnohdy určuje jak bude glykémie létat nahoru a dolů v průběhu celého dne. Tedy jaká bude reakce těla na jídlo, které během dne sníme. Snídaně, která ti nezpůsobí velký výkyv hladiny krevního cukru, snižuje pravděpodobnost těchto výkyvů a dodá ti energii, kterou pro start dne potřebuješ.

Ideální snídaně 

Taková ideální snídaně by měla obsahovat kvalitní bílkoviny, vlákninu, tuky a komplexní sacharidy. To povede k nejstabilnější reakci cukru v krvi a bude to mít i pozitivní vliv na tvou produktivitu a soustředění, a to chcem!! Takže bye bye palačinky s nutelou. 

* 🍳 Bílkoviny - vejce (od šťastných slepiček), kvalitní šunka, řecký bílý jogurt, tvaroh, sýry (např.: cottage) 

* 🥦Vláknina - chia semínka, zelenina, ovoce (lesní plody) 

* 🥑Zdravé tuky - avokádo (miluju), olivový olej 

* 🍞 Komplexní sacharidy - celozrnné pečivo (např. kvalitní kváskový chléb), ovesné vločky

Ranní ptáče dál doskáče, ale bez kávy 

Začít ráno voňavou kávou zní sice jako z pohádky, ale! 

Ale č. 1 - káva ti nemusí padnout dobře na lačný žaludek. Ale č. 2 - pokud si dáš jako první kávu a pak až snídani může to negativně ovlivnit (zvýšit) zmiňovanou hladinu krevního cukru. Ale č. 3 - při dlouhodobém pití kávy hned po ránu se může narušit přirozená produkce stresového hormonu kortizolu, kterou po ránu potřebujeme abychom se cítily bdělé. 

Jak na dokonalou snídani?

Více o ranním kafíčku a kortizolu

Po probuzení je hladina kortizolu vysoká. To ti pomáhá vstát z postele a cítit se ráno bdělá a produktivní. Takže pokud si ráno dáš hned kafe, to hladinu kortizolu v těle ještě víc navýší a místo toho aby ti to dodalo více energie, tak ti to může způsobit naprostý opak, tzv. crash. To často saháme po dalších šálku a celý proces se opakuje. Dej si také pozor, kdy si dáváš poslední šálek kávy. Pokud si dáš dvojité espresso v 16 h tak ti ve 22 h před spaním bude kolovat jedno espresso stále v žilách. To samozřejmě není ideální pro kvalitní odpočinek a dostáváme se do začarovaného kruhu. Ráno se budíme ospalé a první co, se vydáváme do kuchyně ke kávovaru.  Benefitů pití kávy je mnoho, ale dej si dobrý pozor, kdy si ho dáváš. Pokud jsi ženou v produktivním věku, snaž se kofein vypustit v období luteální fáze a menstruace, kdy jsme více náchylné na stres a kofein nám v tomto případě moc nepřidá. 

Kdy je nejlepší si kávičku dopřát?

Máš před sebou pádné důvody, proč posunout ranní kafíčko.

☕ Dej si ho 1 - 1,5 h po probuzení (to už je hladina kortizolu více ustálená) a po snídani (kvůli glykémii). Já si ho dopřávám kolem 10 - 11 h dopoledne (vstávám cca v 7 h ráno) a snažím se ho omezit na opravdu jedno za den.

🩸V období před menstruací a při menstruaci kofein vynechávám, zjistila jsem, že i když na kávu mám chuť, tak se po něm cítím roztěkaná, buší mi nepříjemně srdce a celkově cítím takový třes v těle. Pokud mám na chuť kávy přece jen chuť, dávám si v tomto období kávu bez kofeinu.

Pozoruj i ty jak se po kávě cítíš, a podle toho si nastav svůj režim, který tě bude maximálně podporovat.

PS: Jako ranní shot si dej raději sluneční paprsky (5 - 10 min), vystav zamračené obloze (20 - 30 min) nebo si dej ranní jóga praxi a studenou sprchu. To tě nabije na celý den a přispěje ke zdravému cirkadiálnímu rytmu, tedy i lepšímu usínání a vymanění se z bludného kruhu únavy.

Jak na dokonalou snídani?

Matcha namísto kávy

Vyměň občas kávu za lahodnou matchu. Matcha je 100% zelený čaj nadrcený na prášek. Stejně tak jako káva obsahuje kofein ve srovnatelném množství, ale díky aminokyselinám, které obsahuje, se do těla kofein uvolňuje postupně a stabilně až po dobu 6 h. Obsahuje velké množství antioxidantů, chlorofylu a katechinů, také vitamíny A, C, E, stopové množství minerálních látek a vlákninu.

K matcha drinku budeš perfektně ladit k outfitu z naší nové kolekce Limitless. 

Tipy na vyváženou snídani

Slaná snídaně

Umíchej vejce na ghí. Připrav si kváskový chléb s avokádem. Chlebík zlehka pokapej olivovým olejem a citronem. Osol a opepři podle chuti. Já si ráda k chlebíku dělám i malý salátek z rukoly a ředkviček (nebo jiné zeleniny), které zakápnu olivovým olejem a citronem nebo kapkou bio jablečného octa. Místo salátku se hodí i nakládaná kvašená zelenina. 

PS. pokud zrovna nemáš chuť na vajíčka, dej si navrch avokáda cottage nebo ovčí sýr ;)

Jak na dokonalou snídani?
Jak na dokonalou snídani?

Sladká snídaně

Uvař si ovesnou kaši (ve vodě nebo mléce) s tvým oblíbeným proteinem. Přidej lesní ovoce a trošku řeckého jogurtu. Když vaříš kaši, nezapomeň přidat špetku soli. Pro sladší chuť přidej do kaše nebo nahoru na ozdobu mletou skořici. Můžeš přihodit i pár oříšků nebo lžičku oříškového másla.

Snídani si připrav s láskou a pečlivostí, aby ti každé ráno přinesla radost a pocit spokojenosti. Užij si každé sousto a nech se hýčkat výjimečnou chuťovou kombinací, která tě rozzáří a dodá ti energii na celý den. Dobrou chuť!! 

S láskou, 

Radka

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz