Pravidelná praxe jógy po létě

Jak se po létě vrátit k pravidelné praxi jógy?

Jestli si v průběhu léta zvládla udržet svůj jóga režim, tak ti tleskám! Já jsem na tom hůř, letní radovánky mě smetly proudem a na pravidelnou praxi jógy prostě nebyl čas. Ono taky neškodí si občas dát voraz, že? Nebo se tím aspoň uklidňuju… Ale jak se dostat zpět ke svému režimu, to už je teda horší. Tak jsem začala zkoumat, co mi pomáhá si režim znovu nastavit. Prozradím ti pár mých osobních triků a zkušeností.

Spoj se se svým tělem

Zkus si kdykoliv během dne dát minutku aby si pozorovala, jak se máš ve svém chrámu. Jak se tvoje tělo cítí? V jakých částech těla cítíš nějakou zatuhlost? Poslouchej, co by ti udělalo dobře. Já jsem svoje tělo zkoušela poslouchat a odpověď zněla jasně. Návrat k pravidelnému cvičení. Vždycky uvnitř moc dobře víš, co je správně. Stačí se jen zastavit v tom letním víření, uzemnit se a zaposlouchat se, po čem tvoje tělo touží.

Dýchej

Možná se budu opakovat, ale dech je základ. Pokud si svoji jógovou rutinu teprve chceš vybudovat nebo se k ní vracíš, nezapomeň na pevný základní kámen - dech. Dýchej pouze nosem! 

Ukliď si pokoj

Co já osobně potřebuju, abych se mohla do své praxe pustit, je čisto v mém prostoru. Nachystej si ho ještě večer předem, aby si místo cvičení nakonec neuklízela. Ona to je většinou pak dobrá výmluva, proč se nakonec v ten plánovaný den k pohybu nedostaneš.

Pusť si hudbu

Hudba mě vždycky nakopne. Nechápu, že na ten jednoduchý trik občas úplně zapomenu. Pustila jsem hudbu a jen se pohupovala do rytmu. Zavřené oči, dech, nechala jsem zvuky prostupovat do větších pohybů. A dostala jsem chuť roztáhnout podložku… Jednoduché kroužení hlavou, rameny, rolování páteře, kroužení boky, postupně na všechny 4 a už cvičíš, ani nevíš jak. 

Hýbej se intuitivně

No stress, nemusíš dělat hned pozdravy slunci nebo stoje na hlavě. Dělej to, co ti je příjemné, tvoje tělo tě navede a začni step by step. Hlavně tě to musí bavit a dávat smysl. Postupně přidávej si po malých douškách a vytvoř si tak na pravidelnou praxi návyk.  

Lenost nebo únava?

Taky to tak máš? Možná ses špatně vyspala nebo je to prostě jen lenost, která se pod maskou únavy často ukrývá. Dostaneš se pak do začarovaného kruhu, z kterého se můžeš vymotat jedině pohybem. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jakmile se na podložku donutím vlézt, tak při prvních 3 pozdravech slunci snadno rozeznám, jestli jsem byla opravdu unavená nebo jen líná. 

Piš si jóga deník

Vezmi si tužku a jakýkoliv sešit nebo deník. Napiš a uvědom si, co ti pravidelný pohyb přináší a jaké jsou tvoje cíle. Na konci praxe si do deníku udělej malý průzkum a zeptej se sama sebe. Jak se na konci praxe cítíš? V čem ti pohyb pomáhá? Líp se ti po pohybu usíná? Máš lepší náladu a jen tak někdo nerozhází tvůj vnitřní klid? Můžeš se tu vypsat o svých dojmech a pocitech. No a nezapomeň se náležitě pochválit, že jsi tu podložku roztáhla.

Kup si permici

Doma ti to nejde? Oběhej si jógová studia ve městě, zjisti si nejprve jaký rozvrh, lektor a studio ti nejvíce sedí. V Brně vyzkoušej např. Yoga Place nebo Yoga Garden... 

Pravidelná praxe ti dodá zdravé sebevědomí, udrží úsměv na tváři a disciplína se promítne do všech aspektů tvého života… Holky, držím nám palce!!

S láskou,

Radka ♥ 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz