Jak pít kávu chytře?

Účinky kávy na zdraví. Jak pít kávu aby neškodila?

Jsi milovníkem kávy stejně jako já a máš na ní tak trochu závislost? Dřív jsem si nedovedla představit, že bych kávu nějaký den vynechala. Většinou jsem vypila 2-3 šálky denně, hlavně v práci, kde jsem měla pocit, že bez kafe prostě nemůžu fungovat. Postupem času a s přibývajícími informacemi jsem si začala uvědomovat, že ne vždy mi káva dělá dobře. Upřímně, často se po ní cítím roztřesená a nervózní. Kávu miluju pro její chuť a vůni, ale také vím, že ji musím pít chytře! Zastav se na moment a uvědom si, co káva dělá s tebou. Patříš mezi geneticky zvýhodněné jedince, kteří kofein v pohodě odbourávají, nebo cítíš dopolední kávu ještě pozdě odpoledne a každá další tě spíš rozbije než povzbudí? 
Jak pít kávu chytře?

Co se v článku dozvíš?

  • proč jsem začala pít míň kávy
  • 5 tipů jak pít kávu chytře
  • vliv kávy v jednotlivých fázích menstruačního cyklu
  • jak souvisí pití kávy, kortizol a stres

Hormonální balanc a káva

Jsem fyzioterapeutka a jogínka, proto je pro mě téma zdraví prioritou. O to víc mě zajímá téma ženského zdraví, které je mnohem komplexnější a komplikovanější s ohledem na hormonální změny, které probíhají každý měsíc v reproduktivním věku (chápej když máš menstruační cyklus). Pokud tě tohle téma také zajímá, přečti si článek Cycle syncing

Jestli trpíš v průběhu svého cyklu zvýšenou únavou, trápí tě PMS, špatná nálada nebo naprosto nepředvídatelná menstruace a jsi kafeholic, tak čti pozorně dál.

Jak pít kávu chytře?

Moje osobní zkušenost

S přibývajícími informacemi o tom, co káva dělá s hormonální rovnováhou a zvládáním stresu, jsem si začala víc všímat, jak se po kofeinovém shotu opravdu cítím. Kávu jsem omezila na 1 šálek denně a někdy si ji nedám vůbec. Pozoruju na sobě změny, menší únava, větší vnitřní klid, lepší průběh PMS (premenstruační syndrom), bezbolestná menstruace… Proto se s tebou chci podělit o pár tipů jak pít kávu chytře a kdy si dát větší pozor v průběhu menstruačního cyklu.

Jak pít kávu chytře?

5 tipů jak pít kávu chytře

  • Kafe až po jídle: první káva až po snídani, kvůli regulaci hladiny krevního cukru.
  • Pozor na kávičky pozdě odpoledne: pro dobro tvého cirkadiánního rytmu a spánku.
  • Kávu pij podle fáze cyklu: ženská fyziologie je cyklická a to se týká i pití kávy.
  • Káva a pohyb: pokud si dáš kafe, je fajn se po něm hýbat, ne sedět na zadku, vrchol hladiny kofeinu v krvi nastává 15-45 minut po jeho konzumaci.
  • Prozkoumej bezkofeinové alternativy: bylinkový čaj, káva bez kofeinu, pampelišková kávovina, adaptogen Lion’s mane apod.

Vliv kávy v různých fázích ženského cyklu

Menstruační cyklus se dělí na čtyři hlavní fáze: menstruační, folikulární, ovulační a luteální. Každá z těchto fází je řízena pohlavními hormony, zejména estrogenem a progesteronem, které v průběhu měsíce kolísají. Proto také bude naše tělo na kofein reagovat v každé části cyklu jinak! 

Luteální a menstruační fáze

Luteální fáze: V této fázi může kofein udržovat vyšší hladiny estrogenů a tím zhoršit příznaky PMS, jako jsou napětí, nervozita a bolesti prsou. Příjem kofeinu sniž na minimum.

Menstruační fáze: V této fázi je hladina pohlavních hormonů (progesteronu a estrogenu) v nízké koncentraci a tělo se zbavuje endometria. Omez konzumaci kávy, protože kofein může  zhoršovat menstruační křeče a dehydrataci.

⚡Náš tip:

Příjem kofeinu sniž na minimum (do 200mg) nebo si dej úplný detox. Přejdi na bylinné čaje, dej si kávu bez kofeinu nebo vyzkoušej jiné alternativy kávovin. Já osobně si ujíždím na pampeliškové kávovině.

Jak pít kávu chytře?
Jak pít kávu chytře?

Folikulární fáze a ovulace

Folikulární fáze: V této fázi kávu lépe toleruješ, pozoruj, jaké jsou reakce tvého těla.

Ovulační fáze: Během ovulace jsou hladiny estrogenů nejvyšší. Vyšší konzumace kofeinu by mohla dále zvyšovat hladiny estrogenů, které můžou způsobovat nepravidelnost cyklu, náladovost, bolesti hlavy apod..

⚡Náš tip: 

V těchto fázích si můžeš užít kávu s kofeinem, ale chytře! Pokud máš chuť na více šálků denně, kombinuj je s variantami bez kofeinu. Kávu můžeš obměnit také za matchu nebo zelený čaj (bacha, také obsahují kofein, ale mají v těle jiné účinky a snáze se metabolizují).

Káva, kortizol a stres

Kofein stimuluje CNS (centrální nervový systém) a způsobuje zvýšení hladiny kortizolu (stresového hormonu). Tento efekt je užitečný pro krátkodobé zvýšení bdělosti a energie, ale dlouhodobé zvýšení hladiny kortizolu může vést k chronickému stresu a hormonální nerovnováze.

Kofein je stimulant, který (zejména na prázdný žaludek) aktivuje tvé nadledvinky k akci. Ty vyloučí stresové hormony - kortizol a adrenalin. To vyvolá další kaskádu reakcí - uvolnění glukózy (energie) z jater do krevního oběhu. Zvedne se hladina krevního cukru v krvi, označovaná jako glykémie. To je problém zejména, pokud piješ kávu hned ráno na lačno! Dochází k narušení regulace glykémie, a to v průběhu celého dne! Stejně tak se zaměř na vyváženou snídani - více v článku Jak na dokonalou snídani. Mít pod kontrolou krevní cukr a stresové hormony jsou dvě základní věci pro hormonální balanc a zdravou luteální a menstruační fázi.

Tak co, jak se díváš na pití kávy každý den teď? Doufám, že jsem tě neodradila od tvého oblíbeného nápoje, ber to spíš jako inspiraci zastavit se a pozorovat, co s tebou kofein v průběhu měsíce dělá. Můžeš si dělat poznámky do svého deníku ohledně toho, jak se po kávě cítíš, a nezapomeň si i poznačit, v jaké fázi svého cyklu se nacházíš. Nemusíš hned dělat radikální změny, začni pozvolna a pozoruj, co to s tebou dělá.

S láskou, 

Radka

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz