Jak na tuhé kyčle?

Co ti říkají tvé tuhé kyčle?

Kolikrát jsi na hodinách jógy slyšela, že jsou v kyčlích uloženy naše hluboké emoce? Vsadím se, že hodněkrát, zejména pokud holduješ dlouhým vydržím v jin joze nebo hlubokým záklonům. Možná máš dokonce i osobní zkušenost, kdy se emoce při uvolňování svalů kyčlí projevily. Čím je to způsobeno? Mrkneme na kyčle z jóga pohledu (kyčle a emoce), ale taky z pohledu fyzioterapie (jak kyčle souvisí se zbytkem těla) a celkového zdraví. K hlubšímu porozumění tohoto tématu bude nezbytné stručně nastínit anatomii této oblasti.

Stručná anatomie kyčlí

Kyčelní kloub je tvořen hlavicí stehenní kosti (caput femoris) a kloubní jamkou kosti pánevní (acetabulem). Jednoduše se zde spojuje dolní končetina s pánví. Patří mezi klouby kulovité, omezené. To, jaký bude rozsah pohybu v kyčelním kloubu je dáno anatomií hlavice stehenní kosti (velikost, úhel krčku femuru a jeho rotace) a acetabula (hloubka jamky a její nasměrování), a také svaly, šlachami, vazy apod. Kyčelní kloub je zpevněn 5ti silnými vazy, díky kterým patří mezi nejpevnější v celém lidském těle. Kyčelní kloub najdeme přímo uprostřed těla, přenáší síly a pohyb mezi trupem a dolními končetinami. Oba kyčelní klouby nesou váhu celého trupu a hrají důležitou roli pro udržení rovnováhy.

Jak na tuhé kyčle?

Kyčelní kloub

  • hlavice stehenní kosti a kloubní jamka kosti pánevní
  • kloub kulovitý, omezený
  • nejpevnější kloub lidského těla
  • rozsah pohybu je dán anatomií hlavice stehenní kosti a jamky (acetabula), svaly, šlachy, vazy apod.
  • přenáší síly a pohyb mezi trupem a dolními končetinami
  • udržení rovnováhy

Musculus iliopsoas - bedrokyčelní sval

Jedním z nejdiskutovanějších svalů (zejména v józe), co se kyčlí týče, je bedrokyčelní sval (m. iliopsoas). Mohutný sval m. iliopsoas se skládá ze tří svalů - sval kyčelní (m. iliacus),  velký sval bederní (m. psoas major) a malý sval bederní (m. psoas minor), které tvoří jeden funkční celek. Tento sval začíná na bederních obratlích a upíná se z přední strany pánve - spojuje dolní končetinu s trupem. 

Vykonává především flexi kyčelního kloubu (přitahuje dolní končetiny k trupu), naopak pokud jsou nohy pevně na zemi tak předklání trup. Pomáhá také při rotačních pohybech a je důležitým posturálním svalem (udržuje tělo v napřímení). Protáhnout ho můžeš při zanožení nebo např. záklonu trupu. Úpony m. iliopsoas na bederních obratlích se zde setkávají s úpony bránice (hlavního dýchacího svalu), takže jeho napětí bude ovlivňovat náš dech a to jak dýcháme bude mít vliv na tento sval.

Jak na tuhé kyčle?

Protažení m. iliopsoas v józe

  • Nízký výpad - Anjanejásana
  • Bojovník č. 1 - Virabhadrasana 1
  • Trojúhelník - Trikonosana

Kyčle a emoce

Tělo sčítá rány! Když jsme rozzlobení, vystresovaní, cítíme strach nebo jsme v ohrožení, tak často nevědomky zatínáme čelisti a pěsti. Nebo instinktivně balíme kolena k hrudníku, abychom před nebezpečím ochránili životně důležité orgány. Svaly v okolí kyčlí, zejména m. iliopsoas, reagují na jakýkoliv takový stres. Sympatikus (část autonomního nervového systému) nás tak připravuje na boj nebo útěk. Bohužel nebo bohudík, žijeme v moderní společnosti, kdy už nám nehrozí tolik životu nebezpečných situací, před kterými bychom reálně utíkali nebo bojovali. Ale bez ohledu na to, jak skutečná nebo vážná hrozba ti hrozí, svaly kolem kyčlí se stáhnou, aby byli připravené k akci. A to, i když se zrovna stresuješ v práci sedíc na židli. Tím dochází ke zvyšování napětí a s tím k ukládání hlubokých (a často neprojevených) emocí a strachů na fyzické rovině. Zejména hlubokým protažením svalů kolem kyčlí, se potom emoce mohou projevit, aniž bys to čekala.

Tuhé kyčle vlivem sedu

Jak už jsme si řekli, pohyblivost kyčlí je ovlivňována emocemi a stresem. K tomu přičti sedavý životní styl, chronický stres a máš na ztuhlé kyčle zaděláno. Pokud sedíš na židli každý den, tvoje kyčle jsou neustále v přitažení směrem k trupu (kolem 90°). Právě sval jako je m. iliopsoas se dostává do relativně zkrácené pozice. Můžeš pak cítit tuhost kyčlí, třísel, bolesti v oblasti břicha nebo beder, která je s kyčlemi funkčně úzce propojena.

Proč pasivně uvolňovat kyčle nestačí? Silné a mobilní kyčle jsou základ.

Často máme tendenci přitahovače kyčelních kloubů protahovat, protože v nich cítíme napětí. I když cítíme, že nás svaly táhnou, tak to nemusí být protože jsou pouze zkrácené, ale právě proto, že jsou v oslabení. Proto pracuj na obojím, zaměř se na mobilitu kyčlí (aktivní zvyšování rozsahu pohybu), ale také na stabilita a sílu. Svaly kolem kyčlí, mají opravdu hodně práce v našem těle. Pokud nebudou dostatečně silné, dojde buď k jejich přetížení, nebo jejich funkci začne kompenzovat jiný sval. 

Proč pracovat na mobilitě kyčlí?

1. Umožňuje optimální funkci svalů. 

     ✅ Omezený rozsah pohybu v kloubu předurčuje svaly ke zkrácení, což omezuje jejich schopnost být silné a efektivní ve své činnosti. 

2. Podporuje optimální zdraví kloubů. 

    ✅ Do chrupavky se dostávají živiny difúzí pomocí tzn. synoviální tekutiny (tekutina uvnitř kloubní dutiny, která snižuje tření v kloubech). Uvolňování této tekutiny je stimulováno pohybem v kloubu. Čím větší rozsah pohybu v kloubu, tím větší povrch chrupavky (která kloub pokrývá) je vyživován a udržován ve zdraví.  

 3. Vyrovnává napětí v celém dolním řetězci těla.

    ✅ Pokud bude kyčelní kloub dobře pohyblivý, nebude docházet ke kompenzaci pohybu v jiných oblastech těla jako jsou např. spodní záda, kolena, kotníky.

4. Zlepšuje sportovní výkon.

     ✅  Zlepšením pohyblivosti dochází k efektivnější práci svalů v jejich plném rozsahu pohybu. To ti např. u běhu zaručí více síly, delší krok, svaly budou efektivně pracovat a ty se tak můžeš vyhnout nechtěnému zranění.

Jestli ses dočetla až sem, tak děkuji za tvou pozornost. Kyčle jsou opravdu partie těla, které bys měla věnovat větší pozornost. Vyzkoušej jak na tom jsou tvé kyčle, co se týká mobility i síly. Na instagramovém profilu Dhaary najdeš výzvu, která ti rozhodně prozradí, jak na tom momentálně jsi. Chtěla by ses o kyčlích dozvědět víc? Napiš nám :). 

S láskou, 

Radka 💞

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz