Proč začít běhat

Běhání není nic pro mě. A co když jo?

Běhám, tedy jsem. Nebo naopak?

Lidské tělo je vytvořené k pohybu a aktivitě. Schopnost chodit po dvou nohách je hlavní vlastnost, která nás odlišuje, a proto je chůze či běh jedním z nejpřirozenějších pohybů vůbec. Skvělá kniha Zrozeni k chůzi od Earls James na téma, proč a jak chodíme po dvou, stojí určitě za přečtení. 

Předností k běhu máme celou řadu. Třeba skvělou ochlazovací schopnost, minimální ochlupení, krátké prsty na nohou a celé postavení našeho chodidla (postavení palce, flexibilita vazů a šlach) působí jako pružina. Takže pokud chodíš rychle, začni raději klusat, protože ušetříš spoustu energie. 

A nestačilo by dělat jógu?

Nestačilo. Běh a jóga je za nás v Dhaara nejsilnější kombinace, protože jógou se naučíš dýchat a dáš tělu potřebnou kluznost ve všech vrstvách měkkých tkání. No a během dáš tělu kardio boost, který na podložce nenajdeš. 

Při běhu dochází ke stimulaci kardiovaskulárního systému, což je totální dárek a blaho pro funkcni srdce a cév. Když máš šťastný srdce a cévy, tak se snižuje krevní tlak a tím i riziko mozkových příhod nebo infarktů. To už jsou hezký důvody proč vyběhnout, ne?

Umíš správně dýchat?

Jestli nechceš umírat pokaždý, když se snažíš doběhnout šalinu, tak se musíš naučit dýchat. Dech je stavební kámen celé naší existence a umět správně a efektivně dýchat je nejen výhra, ale hlavně nezbytnost. Opět se tu nabízí to krásný propojení s jógou. Ta nás totiž učí jak dech ovládat, jak umět směřovat jeho sílu a jak dýchat převážně nosem. A přesně to jsou ty schopnosti, který potřebuješ i při běhání.

Jestli chceš nejen udýchat svůj běh, ale i posouvat výkony, tak dýchej do břicha a dýchej nosem. Do břicha dýchej hlavně proto, že to usnadní okysličení krve a to rozhodně chceš. Nebudeš mít pocit, že ti dech za chvíli dojde. A když začneš dýchat nosem, tak máš na půl vyhráno, protože tvůj nos je přímá cesta k bránici a k dýchání do dolních laloků plic. Dýchání do bránice báječně posiluje pánevní svalstvo, což po porodu určitě mnohé ženy ocení. Navíc dech nosem uvolňuje tělo a uklidňuje mysl. O významu dýchání nosem si můžeš přečíst ve výborné knize Oxygen Advantage.

Lepší než svaly z fitka

Běh je taková komplexní posilka, ale nemusíš se bát, že ti svaly narostou a naberou na objemu. Jediná partie, co možná utrpí nějakou změnu a nabere tvar, je tvůj zadek. No a buďme upřímný, která z nás by nechtěla mít výstavní zadek? Zároveň budou tvoje svaly pěkně pevný a štíhlý. Tělo je totiž dost chytrý a ví, že kdyby z tebe udělalo bikiny fitness, tak se bude při tom běhu tahat s větší váhou. A to se mu nebude chtít.

Je to jen v hlavě?

Co je podle nás na běhu nejvíc super a nejdůležitějším benefitem? To, že získáš fyzičku, je jasný, ale pravidelný běh i chůze na čerstvém vzduchu venku dělá moc dobře tvojí hlavě. Všichni už jsem slyšeli spojení „podzimní deprese“ a nad slunce jasný je, že přechod na temnou část roku je pro náš organismus velkou zátěží. Když se ale překonáš a vyběhneš, tak svoje tělo zaplavíš hormony štěstí. Jasně že myslíme endorfiny, které prokazatelně zlepšují náladu a zvyšují energii. Tak si letošní podzim hackni a rozběhej svoje tělo a tím i svoji hlavu. DEPKY NO MORE.

Možná si teď říkáš, že to všechno je sice moc hezká představa, ale pro tebe běhání teda určitě není. Že to bolí, neudýcháš ani kilák, nemáš na to vhodný nohy, klouby a vlastně vůbec nic. Omyl! S běháním může začít téměř kdokoliv. Věř nebo ne, nám v Dhaara týmu ze začátku běhat taky moc nešlo, nejsme žádný naturální gazely a spojení „zrozeni k běhu“ nám přišlo maximálně jako dobrej vtip. Ale daly jsme běhu šanci a šly na to od lesa. No a kupodivu po pár měsících běháme s lehkostí, radostí a na každý další výběh se těšíme. Proto jsme se rozhodly, že v příštím článku s tebou budeme sdílet svůj příběh a ty hlavní tipy a triky, jak začít běhat a hlavně jak hned nepřestat.

Běhu zdar!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz