Láskyplná jógová praxe

Jak na láskyplnou jógovou praxi? 

Měsíc květen nám přibližuje téma lásky. Všechno pučí, všechno kvete. Nechej rozkvést lásku k sobě aby si ji mohla nabídnout světu kolem. Můžeš ji začít pěstovat právě na jógové podložce. Stane se tvou dobíjecí stanicí ve chvílích, kdy je to nejvíce potřeba. Tvým bezpečným místem.

Jak začít s láskyplnou jógovou praxí? 

Vytvoř si prostor pro sebe 

Vytvořením prostoru jen sama pro sebe je prvním krokem k úspěchu jak najít cestu k sobě. A taky jak se z toho světa kolem nezbláznit. Zkus si vytvořit doma “svoje” místečko, kde se budeš cítit dobře a budeš mít klid. Pokud je to momentálně v tvém životě nemožné, vyhledej jógové studio, kde si dopřeješ prostor jen a jen sama pro sebe alespoň párkrát v týdnu. 

Jógová praxe doma 

Jógovou praxi doma vnímám jako takovou vyšší dívčí. Jsi to jen ty a tvoje hlava. Donutit se roztáhnout podložku, překonat lenost, nekoukat na mobil a neuklízet v průběhu cvičení je někdy opravdu veliká challenge. Domácí praktikování ti ale dá příležitost se opravdu přiblížit sama k sobě. Pozoruj jak se cítíš, jaké cítíš emoce, nad čím přemýšlíš a jak k sobě promlouváš.

Vnitřní sebekritik

Semínko vnitřního kritika bylo zaseto už dávno. Všichni ho v nějaké míře máme. Někdy nám může pomoci k růstu, někdy jeho přítomnost opravdu není potřeba. Mám pro tebe nástroj, jak na ten hlas ve své hlavě vyzrát. Pojmenuj ho. Třeba Blažena, co není nikdy blažená. Vytvoříš tak prostor se mezi sebou a jí. Prostor pro to analýzu, odkud ta kritika přichází a jestli je vůbec opodstatněná. Po takovéto vnitřní sebeanalýze vyvaž negativní kritiku pozitivní myšlenkou. Uvědom si jaké jsou tvé silné vlastnosti a dovednosti. Oceň se taková jaká jsi!   

Ahimsá

Tvoje tělo tvoje jóga. První z eticko-morálních základů jógové praxe je Ahimsá, v překladu nenásilí. Nenásilí ke světu, k ostatním, ale také sama k sobě. Myšlením, slovy i skutky. Vnitřního kritika jsme už utišili. A (sebe)láskyplná jóga praxe nás učí jak respektovat svoje tělo. Konkrétně jeho limity. Tvoje jógová ásana nemusí vypadat jak ze žurnálu. Nauč se vnímat, kde jsou tvé limity a přes ně nechoď. Pokud už jsi za hranicí poznáš to na svém dechu. V průběhu všech ásan bys měla být schopna udržet klidný prodloužený dech a uvolněnou tvář. Pozoruj taky jak se cítíš po ukončení praxe.  Nezapomeň na fakt, že každý den je jiný. Někdy jsi unavená, někdy plná energie. Zvol styl jógy, který bude vyhovovat tvým konkrétním potřebám v daný den. 

Tady a teď

Buď přítomná tady a teď na své podložce. Jooo to se snadno řekne, ale o to hůř provádí. Zastavit mysl zejména při domácím jógování může být pěkný oříšek. Pojďme ho společně rozlousknout. Za prvé — soustřeď se na svůj dech, za druhé — drž drišti nebo-li upřený pohled do jednoho bodu, za třetí — pokud přijde myšlenka nebo celý houf myšlenek, tak se za to hlavně neodsuzuj. Mít vír myšlenek v hlavě je normální. I při jóga praxi. Přijmi situaci takovou, jaká je. Neodsuzování se je krokem ke zklidnění mysli a respektu k sobě.

Jóga mimo podložku

Tohle na józe asi nejvíc miluju. Vše co se na podložce naučíš můžeš postupně zařazovat do svého běžného dne. Každá malá porce sebelásky v jakékoliv podobě je cestou k budování toho nejcennějšího vztahu v životě. Vztahu sama k sobě.

Nezapomínej, že vše přichází s pravidelnou praxí 🙏🏻.

Namasté, 

Radka

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz