Jarní detox aneb techniky, které nastartují tvoji lymfu

Jarní detox aneb techniky, které nastartují tvoji lymfu

S příchodem jara se naskýtá skvělá příležitost očistit svoje tělo po dlouhé zimě od nahromaděných toxinů. Možná na tebe začínají vyskakovat reklamy na jarní očistu organismu pomocí nejrůznějších méně či více drastických diet nebo držení úplného půstu. Pokud cítíš, že je tvůj organismus oslabený a působí na tebe každodenní stres, často se takovými detoxy ještě víc rozhodíš. Pojďme podniknout malé, za to však udržitelné kroky ke zdraví. V předchozích článcích jsme se soustředili na zdraví střev a dali jsme ti do rukou pár jednoduchých tipů a triků, které lze lehce aplikovat do každodenního života. Nyní si ukážeme, jak jarní detox tak trošku jinak. Mrknem na to, jak rozproudit lymfatický systém.
Jarní detox aneb techniky, které nastartují tvoji lymfu

Dozvíš se: 

  • co to je lymfatický systém a jaké jsou jeho funkce
  • pohyb lymfy v těle
  • příznaky stagnace lymfy aneb když lymfa neproudí tak jak má
  • rozproudění lymfy z pohodlí domova
  • techniky pro rozproudění lymfy na které sama nestačíš

Co je to lymfatický systém a jaké jsou jeho funkce: 

Lymfatický systém je čistící systém našeho organismu. To se na jarní očistu hodí, no ne? Tento systém tvoří lymfatické cévy a uzliny, které shromažďují lymfu z mezibuněčných prostorů celého organismu. Lymfu si představ jako bílou, mléčně zabarvenou tekutinu. Hlavní úlohou lymfatického systému je odvod této tekutiny z tkání do krevního oběhu. 

Lymfatický systém se skládá z lymfatických cév, z lymfatické tkáně a orgánů. Mezi hlavní lymfatické orgány patří: brzlík, slezina, lymfatické uzliny, mandle, lymfatické uzlíky v tenkém a slepém střevě. 

Lymfatický systém je také součástí imunitního systému, ochraňuje nás před škodlivými vlivy vnějšího i vnitřního prostředí. Lymfatické uzliny jsou takové filtry, které vychytávají cizorodé částice a ničí je. Tato bariéra brání šíření infekce, bakterie a viry jsou zničeny dříve než vniknou do krve. To je jeden z důvodů, proč je správně fungující lymfatický systém důležitý pro celkové zdraví organismu.

Funkce lymfatického systému mohou být narušeny z několika důvodů. Může to být nedostatek pohybu, výživných látek nebo vysoký příjem zpracovaných potravin. 

Pohyb lymfy v těle:

Lymfatický systém nemá žádnou pumpu jako když srdce pumpuje krev do krevního oběhu. Pohyb krevních cév může pomáhat s tokem lymfy. Stejně tak s prouděním napomáhají pohyby trávicího systému. Z velké většiny je ale pohyb lymfy lymfovody (trubky pro lymfu) závislý na pohybu svalů. Takže proto, aby správně proudila, i ty musíš být ve flow. 

Jarní detox aneb techniky, které nastartují tvoji lymfu

Příznaky stagnace lymfy v těle:

  • chronická únava
  • přibírání na váze
  • trávicí potíže
  • revma, artritida a bolesti kloubů
  • nevysvětlitelná poranění
  • časté bolesti hlavy
  • infekce nosních dutin
  • kožní problémy (akné, vyrážky atd.)

Rozproudění lymfy z pohodlí domova: 

Střídání studené a teplé sprchy

Střídání teploty vody si můžeš představit jako pumpu pro lymfatické cévy. Teplá vody lymfovody a krevní cévy rozšíří, studená zase stáhne. Sprchuj se od periferie, tedy od chodidel a dlaní, k centru těla. Začni teplou vodou, cca po 1 minutě přepni na studenou a několikrát vystřídej. Celý proces zakonči studenou vodou. 

Suché kartáčování pokožky

Suché kartáčování se hodí hned po sprše. Utři se dosucha ručníkem. Ručníkem nebo kartáčem masíruj pokožku těla krouživými pohyby. Opět se hodí začít od konců končetin směrem ke středu těla. Tato jednoduchá technika na doma ti zabere 5 až 10 minut. Stimuluje tělo k pocení, otevírá póry a tím tělo čistí od nahromaděných toxinů.  

Vyhýbej se těsnému oblečení

Máme pro tebe dobrou zprávu! Dopřej si volnost a pohodlí. Zpomalit lymfu dokáže i taková, na první pohled nepatrná věc jako je těsné oblečení. Vyzkoušej ultra příjemné legíny SOFT Seamless, ve kterých se budeš cítit jako v bavlnce.

Hýbej se 

Už víš, že správné flow lymfy závisí z velké části na pohybu. Svaly jsou pro lymfu pumpa jako srdce pro proudění krve. Pravidelná fyzická aktivita je základ. Cvičení také zvyšuje průtok krve. Tok krve cévami podporuje lymfatický systém v místech, kde jsou lymfatické cévy v blízkosti krevních cév. Efektivní jsou poskoky, běh a protahování. 

Vylož nohy nahoru

  • Pozice Viparita Karani je jednou z velice příjemných restorativních jógových pozic. Je to skvělá varianta pozice Svíčky. Po dlouhém dni na nohách je to to nejlepší co pro sebe můžeš udělat. 
  • Jak na to: Natažené nohy opři o zeď, pánev vypodlož složenými dekami nebo bolstrem. Hýždě a zadní strana nohou se budou dotýkat zdi. Je vhodná i těsně před spaním, uklidňuje a relaxuje nervový systém. V pozici můžeš zůstat až 5 minut. Pokud chceš tok lymfy po gravitaci ještě více zefektivnit, tak vystřídej flex v chodidlech s protažením do špičky. Zapojíš tak svaly lýtek a “napumpuješ” lymfu i krev do středu těla.  Bez vypodložení pánve může pozice dobře posloužit i těhulkám.

Dýchej 

Hluboké dýchání má tolik božích benefitů pro tvoje tělo i mysl. Jedním z nich je, že dostává lymfu do pohybu. 

Techniky pro lepší tok lymfy na které sama nestačíš:

Manuální lymfatická masáž

Na manuální lymfatickou masáž budeš muset zajít za odborníkem. Tuto techniku najdeš také pod názvem manuální lymfodrenáž. Jde o ručně prováděnou jemnou masáž pro podporu lymfatického systému. Má velice uklidňující, analgetický a uvolňující efekt na krevní a lymfatický oběh. 

  • Účinky: podporuje vyplavování odpadních látek z těla, odvádí přebytečné tekutiny z tkání zpět do krve, urychluje tok lymfy, zlepšuje metabolismus, zvyšuje kondici 
  • Kdy se této technice vyhnout: nachlazení (rýma, kašel), bakteriální nebo virové onemocnění, léčba antibiotiky, hnisavá rýma, hyperfunkce štítné žlázy, zvětšené lymfatické uzliny, zvýšený krevní tlak, aktivní nádorová onemocnění, těhotenství

Lymfodrenážní přístroje

Lymfodrenážní přístroje mohou nahradit ruce terapeuta. Existují tzv. lymfodrenážní kalhoty nebo se můžeš setkat i s celotělovou přístrojovou lymfodrenáží. Já jsem měla možnost obě techniky vyzkoušet. Kalhoty mám doma a po dlouhém dni na nohách nebo celodenním cestování je to úplné blaho. Pomůžou ti odstranit škodlivé látky z metabolismu, zlepšují krevní oběh, dodávají tkáním kyslík a výživné látky a ty u toho můžeš v klidu relaxovat. 

Další tipy na čištění lymfatického systému: 

Pokud ke svému snažení dodáš ještě zdravý jídelníček, bude to naprostá bomba pro tvůj systém. Vyhni se průmyslově zpracované potravě a masným výrobkům. Omez konzumaci lepku, laktózy, červeného masa, rafinovaných potravin a cukru. Zařaď čerstvé ovoce a zeleninu. 

Zde je několik potravin, které můžeš přidat do svého běžného jídelníčku: mandle, česnek, paraořechy, mletá lněná semínka, listová zelenina, ovoce s nízkým obsahem cukru, avokádo, brusinky, citrusy. 

 

Přejeme tvé lymfě příjemné flow, 

tým Dhaara 🌊

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz